Juryklasse i Ungdommens kritikerpris 2023

Guttene i Vg2 Informasjonsteknologi er nå i gang med å lese de fire nominerte bøkene. 31. mars skal vinneren kåres.

De fire nominerte bøkene

Guttene er klare til å lese de nominerte bøkene. - Klikk for stort bildeGuttene er klare til å lese de nominerte bøkene. Gjøvik vgs Kniven i ilden. Ruijan rannalla – Sanger fra ishavet av Ingeborg Arvola, Cappelen Damm 2022
Kvit, norsk mann av Brynjulf Jung Tjønn, Cappelen Damm 2022
Stakkar av Matias Faldbakken, Oktober 2022
Skinnende døde av Mazdak Shafieian, Gyldendal 2022.

Ungdommens kritikerpris

Ungdommens kritikerpris er en nasjonal litteraturpris i videregående skole i regi av Foreningen !les. Den involverer syv juryklasser fra ulike regioner rundt omkring i landet.

Juryklassene skal lese kritikerrost voksenlitteratur og gjøre seg opp en mening om hvilken bok de synes fortjener å bli kåret til vinner av Ungdommens kritikerpris i 2023.

De fire nominerte bøkene. - Klikk for stort bildeDe fire nominerte bøkene. Foreningen !les
 

Følges opp av en litteraturkritiker

I leseperioden vil de få veiledning av litteraturkritiker Linn T. Sunne som skal følge opp klassen, sammen med norsklærer Hilde Gjernes og bibliotekar Elisabeth Frankmoen. 

På det første møtet med litteraturkritiker Sunne, la hun vekt på at det er viktig å argumentere for sine meninger, og begrunne hvorfor boka er bra eller dårlig. Og blant annet se på karakterene, miljøet, handlingen og språket i bøkene. Guttene kom med egne betraktninger og kriterier om hva som gjør en bok god. 

Linn T. Sunne - Klikk for stort bildeLinn T. Sunne Gjøvik vgs

Vinneren kåres i mars 2023

To representanter fra klassen skal delta på et storjurymøte dagen før prisutdelingen, sammen med representanter fra de seks andre skolene. Der skal de stemme frem vinneren. 

Hele klassen deltar på prisutdelingen 31. mars 2023 i Oslo. Denne dagen skal de også møte de nominerte forfatterne og ha ansvaret for forfatterintervjuer.

Tidligere vinnere av Ungdommens kritikerpris.