Sofaprat

Tone Bjørkvold og Jan Kåre Heiberg har begge mistet sine nærmeste til livmorhalskreft. Sammen med Lotta Våde fra Kreftkompasset, snakket de om dette viktige tema.

Tre personer i en sofa. - Klikk for stort bildeTone Bjørkvold, Lotta Våde og Jan Kåre Heiberg. Gjøvik vgs

Samtalen ble ledet av helsesykepleier på skolen Merete Klevan. 

Sjekk deg

Det ble ble en rørende og fin samtale, hvor det ble snakket om viktigheten ved å sjekke seg, og hvorfor man bør ta HPV-vaksine. 

Jenter mellom 25 og 69 år får tilbud om å være med i livmorhalsprogrammet, for å oppdage celleforandringer eller tidlig livmorhalskreft.

I tillegg er det viktig å gå til lege hvis du føler at noe er galt, bli kjent med egen kropp, og stol på magefølelsen oppfordret de i sofaen.

 Boka “Kreftutenfilter”

Boka er gitt ut av Kreftkompasset i samarbeid familien til Ida Øye Bjørkvold, som døde 19. oktober i 2021. 

Moren Tone og Lotta fra Kreftkompasset leste utdrag fra boka, som er basert på Instagram-kontoen @kreftutenfilter. Kontoen ble startet av Ida i 2018. 

Idas mål var å nå ut til sine følgere og vise hvordan det var å leve et liv med uhelbredelig kreft. Ida delte både oppturer og nedturer, og alminneliggjorde en rekke tabuer og vanskelige temaer om livet med kreft. 

Gave

Gjøvik videregående skole har fått 50 eksemplarer av boka “Kreftutenfilter”. Den er gitt som en gave av Laavo Østlandet AS, med Jan Kåre Heiberg i spissen. 

Boka finnes som klassesett på biblioteket.

I 2019 mistet han sin kone Marthe i livmorhalskreft. Og han snakket fra mannen sitt perspektiv. – Jeg ventet for lenge med å oppsøke hjelp, noe jeg angrer på i dag. Derfor vil jeg oppfordre andre som opplever noe lignende, å søke hjelp raskt, fortalte han.

Ikke tenk at noe er flaut, spør om hjelp og søk støtte i familie og venner. Det er viktig å ha noen å snakke med også som pårørende til noen med kreft. 

Lotta fra Kreftkompasset fortalte at det finnes egne nettverk for pårørende, og det er egne kreftkoordinatorer i kommunene.

En dame med en bok. - Klikk for stort bildeTone Bjørkvold er stolt over at Instagramkontoen til datteren Ida har blitt til en fin og viktig bok. Gjøvik vgs
Personer. - Klikk for stort bildeMange møtte opp på biblioteket for å høre de sterke historiene om kreft. Gjøvik vgs

Les mer her; Kreftkompasset og @kreftutenfilter.