Covid-19 informasjon

Oppdatert informasjon om hvilke regler som gjelder dersom du har nærkontakter eller klassekamerater som har testet positivt for Covid-19.

Covid-19 - Klikk for stort bildeCovid-19 Mostphotos Nå som de aller fleste i den voksne befolkningen er vaksinert, og en økende andel ungdom får vaksine, er det ikke lenger nødvendig med strenge tiltak i samfunnet.

Koronavirusinfeksjon kan i økende grad håndteres som andre luftveisinfeksjoner.

Når skal du holde deg hjemme?

Hvis du har nyoppståtte luftveissymptomer som feber, hoste, sår hals eller nedsatt allmenntilstand bør du holde deg hjemme.

Ungdom og voksne bør ha en negativ covid-19 test før de vender tilbake til skole eller arbeid.

Til deg som er nærkontakt

men ikke bor sammen med en som har fått påvist covid-19

• Følg ekstra nøye med på egen helse i 10 dager.
  • Test deg med en gang hvis du får symptomer.

Hvis du ikke er vaksinert bør du teste deg med en gang, gjerne straks. Du kan teste deg på teststasjon eller med en selvtest. Barn anbefales også test. Foreldre bestemmer om barnet skal testes.

Hvis du har fått en dose vaksine for minst 3 uker siden, behøver du ikke å teste deg.

Hvis du er fullvaksinert eller har hatt covid-19, behøver du ikke å teste deg.

Nærkontakter

Nærkontakter har ikke lenger noen lovpålagte plikter til test eller karantene. Merk deg at det kun er kommuneoverlegen og Smittesporingsteamet som kan definere hvem som er nærkontakter.

Hvis du defineres som nærkontakt, er du i utgangspunktet frisk, men har vært i en situasjon der du har hatt så tett kontakt med en person med covid-19 at du kan ha blitt smittet.

Det gis derfor smittevernråd om blant annet testing fra Smittevernteamet. Foresatte avgjør om de ønsker at barn under 18 år testes.

Fravær og dokumentasjon

Konsekvensene av at det skal svært mye til før noen settes i karantene, er at fravær knyttet til luftveissymptomer og testing, kun gir eleven M-fravær med mindre elevene har legeerklæring. Da vil de få D-fravær.

Denne typen fravær vil ikke løse ut rett til opplæring hjemme før det har gått 5 dager. Vi minner også om at dersom en elev skal vaksineres, er den digitale innkallingen til vaksinasjonen tilstrekkelig dokumentasjon, og gir R-fravær.

(Kilde: Nærkontakter og isolering - FHI)