Studietur til Serbia

Gruppebilde ved Bubanj memorial park - Klikk for stort bilde Peter Modd 2IKT-SK hadde en opplevelsesrik studietur til Serbia i mai 2018.

De norske elevene presenterer Norge for de serbisk elevene - Klikk for stort bildeDe norske elevene presenterer Norge for de serbisk elevene Peter Modd

2IKT-SK har reist på studietur til Serbia i perioden 30. april til 12. mai 2018. Elevene tilbrakte største delen av turen i Nis men også to netter ble tilbrakt i Beograd.

Våren ble feiret på tradisjonelt vis

1. mai fikk elevene oppleve tradisjonell serbisk feiring av våren med grilling ved Bubanj Memorial Park. Bubanj Memorial Park er en park som ble laget til minne for soldater som falt under andre verdskrigen.

Flere kulturelle severdigheter ble besøkt

Andre kulturelle steder som ble besøkt var Red Cross concentration camp, en konsentrasjonsleir fra andre verdskrig. Mediana, sommerpalasset til Konstantin den store. Niska Banja, et gammelt tradisjonelt spa.

Ble kjent med serbiske elever

Det ble også studiebesøk på den elektro tekniske videregående skolen; Mija Stanimirovic. Der fikk de norske elevene presentere Norge, Gjøvik videregående skole og sin studieretning IKT-SK. Elevene fra Serbia gjorde det samme. Elevene ved skolen viste også noen av sine skoleprosjekt. Etter besøket ved skolen ble elevene kjent, noe som gjorde at elevene tilbrakte mye av fritiden sammen.

Flere interessante bedriftsbesøk i løpet av turen

En av bedriftene var den internasjonale bedriften Tagor Ems, som er en elektronikkbedrift som produserer elektronikk til andre bedrifter. Bedriften konkurrerer med det kinesiske markedet, og kan vise til kortere leveringstider og mer nøyaktig produksjon. En av de mer vellykkede besøkene var ved Seavus, som er et svensk IT-selskap med virksomhet i mange land. I 2006 åpnet de kontor i Serbia. Et annet interessant studiebesøk var ved bedriften Frame. Dette er en bedrift som driver med nettlagring i sky, et marked i vekst. I tillegg til disse ble også flere andre bedrifter beøkt.

I tillegg til mange spennende bedriftsbesøk fikk elevene også komme til Fakultetet for elektronikk ved universitetet i Nis.

De to siste dagene av turen ble tilbrakt i Beograd hvor Beograd fort og gågaten ble besøkt. I tillegg besøkte elevene Escape Room med navnet TESLA’S GENIUS MIND, oppkalt etter den verdensberømte serbiske vitenskapsmannen Nikola Tesla.

Minner for livet

Studieturen har gitt elevene en større forståelse for andre kulturer, vennskap, faglig utvikling og minner for livet.

Sist oppdatert 22.05.2018