Gjøvik-elever på ledersamling i USA

Marie Flatebø, Lena Pernille Marschall, Jonathan Syljuåsen Black og Amund Bekkelund Bakken. - Klikk for stort bildeFire elever fra IB-linja på Gjøvik vgs tilbrakte to uker i USA med å diskutere globale problemer sammen med ungdom fra 32 land.

Marie Flatebø, Lene Pernille Marschall, lærer Dallas Elaine Skoglund, Amund Bekkelund Bakken og Jonathan Syljuåsen Black foran kongressbygningen på Capitol Hill. - Klikk for stort bildeMarie Flatebø, Lene Pernille Marschall, lærer Dallas Elaine Skoglund, Amund Bekkelund Bakken og Jonathan Syljuåsen Black foran kongressbygningen på Capitol Hill. Privat

– Dersom vi allerede i ung alder lærer oss å kommunisere på tvers av kulturer og landegrense, klarer vi å løse problemer sammen. Deltakelsen på konferansen lærte oss å se forskjellige sider av en sak, sier Amund Bekkelund Bakken.

For eksempel diskuterte ungdommene fra Gjøvik erfaringer fra innvandring med ungdommer fra Sør-Korea, som nesten ikke har innvandring, og ungdom fra Tyskland og Australia, som har hatt stor innvandring over mange år.

Knyttet vennskap

– Vi lærte veldig mye av å møte mange forskjellige mennesker, og har knyttet vennskap som vi håper skal vare lenge, forteller Lena Pernille Marschall.

For henne var høydepunktet fra den to uker lange turen åpningsseremonien på Loudoun International Youth Leadership Summit 2019.

– Et kor fra en av naboskolene opptrådte, og vi fikk høre en tale fra en mann som hadde måttet flykte fra Jemen.

Tema for konferansen var "globale problemstillinger". - Klikk for stort bildeTema for konferansen var "globale problemstillinger". Privat

– Jeg husker spesielt at vi skulle dele kulturelle aktiviteter med representanter fra andre land, sier Marie Flatebø.

– De sør-koreanske deltakerne lærte bort mange barneleker til oss, blant annet et spill som heter «gonggi». Nederlenderne hadde med seg tresko som vi tegnet på, og vi fra Norge arrangerte en 17.maifeiring med sekkeløp, eggeløp, bunad, mariusgenser og mammas gamle russedress.

– Det som hadde størst verdi for meg, var den sosiale biten, alle folkene vi møtte på turen. Og selvsagt møtet med amerikansk kultur og å bo hos vertsfamilien, sier Amund.

Mange ønsket seg til Norge

De fire elevene som deltok fra klasse 2IB ved Gjøvik måtte skriver et essay om FNs bærekraftmål og holde en tale om hvordan håndtere kommunikasjonsproblemer mellom forskjellige kulturer i konkurransen om å bli valgt ut til konferansen.

– Vi er invitert tilbake neste år også, forteller lærer Dallas Elaine Skoglund, som kommer til å søke Oppland fylkeskommune om midler til å reise på globaliseringskonferansen også i 2020.

– Gjøvik vgs betaler for flyreisen, mens deltakerne bor gratis hos vertsfamilier. Det er viktig for elevene å ha opplevelser i utlandet, så dette håper jeg at kan fortsette.

Skoglund forteller at hun og elevene fikk invitasjoner fra både Sør-Korea og Nederland, og ble kontaktet av et titalls lærere på konferansen som ønsket å komme til Norge på utveksling.

– I Nederland er det obligatorisk med en ukes utvekslingsopphold i utlandet. Tenk om vi kunne fått til en slik konferanse på Gjøvik også? Opplegget på konferansen i USA var veldig styrt av elevene, så det hadde vært en stor erfaring for dem å arrangere noe slikt.

Sist oppdatert 30.04.2019