Din nettleser er for gammel. Vennligst oppgrader nettleseren din eller last ned en alternativ nettleser som Google Chrome eller Firefox.

Alle blir inkludert

OFK Gjøvik videregående skole er en helt spesiell skole.

Gjøvik videregående skole er Opplands største videregående skole. Med sine 1 170 elever, 220 ansatte og 18 500 kvadratmeter ble skolemiljøet spådd en dyster spådom etter sammenslåinga i 2005. Mandag mottar Gjøvik vgs den gjeve Dronning Sonjas skolepris på 250 000 kroner. Prisen får de for det gode psykososiale miljøet.

Med hjertet på rette stedet

Skolen er stor, og når man kommer dit første gangen kan det ved første inntrykk virke vanskelig å finne fram. Men straks man har kommet innenfor dørene, kjenner man på en stemning som er helt spesiell. Elever og ansatte viser vei. Midt i kantineområdet ligger et bemannet servicekontor, som hjelper deg små og store spørsmål.

Det er ryddig, det er rolig og pent, på veggene henger kunst i ulike uttrykk og skolen er uten hærverk og skader.

- Vi liker å ha det sånn, forklarer rektor Åse Sletten. Når noe går i stykker, for det hender jo, er vaktmester og andre raske med å få reparert og fikset opp igjen skaden.

Rektor er heller ikke redd for å ordne litt. Med kjappe steg gjennom gangene, et smørbrød som hun balanserer i den ene handa, rydder den andre, plukker opp ett og annet, setter stoler inntil bord, småprater litt med noen hun passerer og haster videre.

Rektor fyker gjennom kantina og retter på stoler - Klikk for stort bildeRektor fyker gjennom kantina og retter på stoler Elin Stokkenes

- Ja, hvorfor skal jeg ikke gjøre det, spør hun. Det er viktig at vi som er voksne er gode rollemodeller for elevene våre. Ingen liker vel å ha det stygt og rotete rundt seg, da må vi plukke opp og ordne litt alle sammen, forklarer hun.

Drømmeskolen

Gjøvik vgs har på mange måte blitt en drømmeskole, og nettopp drømmeskolebregrepet er noe som ble innført som et prosjekt for noen år tilbake. Det er et aktivitetsopplegg som er ett av tiltakene for å sikre det psykososiale miljøet. Les mer om drømmeskolen

- Det er så viktig at elevene er med i arbeidet med skolemiljøet, tenk hva de har av ressurser! Det er så viktig at disse ressursene blir brukt, sier rektor. I tillegg har vi rådgivere, rengjørere, vaktmestere, kantinepersonalet og lærere, alle er viktig i arbeidet om å skape et godt miljø. Ingen ting kommer av seg sjøl.

Åse Sletten har vært rektor på Gjøvik vgs siden 2004. Mange trodde at skolen ville bli for stor og at problemene ville komme, men mandag får skolen beviset for at spådommene ble gjort til skamme.

Elin Stokkenes

-  Vi jobber systematisk og langsiktig. Vi har hatt fokus på skolemiljøet i og med at skolen ble så stor. Vi har en egen miljøarbeider som gjør en kjempejobb. Jeg føler vi har et stort handlingsrom og flinke folk. Bare det at vi har en egen helsetjeneste på skolen, det er så viktig. Flere og flere elever sliter psykisk, og det er mange som trenger noen å snakke med. Vi merker at dette problemet har blitt veldig stort de siste årene, og det oppdages i stadig tidligere aldersgrupper. Vi er heldige som har en fylkeskommune som tar dette på alvor og som tilbyr helsetjenester på alle skolene våre, det er ikke helt vanlig, sier den engasjerte rektoren.

Små ting som gjør skoledagen bra

Rundt om på skolen sitter elever og jobber sammen, noen jobber aleine, noen bare sitter sammen og prater.  Rundt et bord sitter fire jenter fra første trinn.

Jentene er positive til skolen,og sier at elevene er snille med hverandre på tvers av trinn og fagretninger.

- Det gjøres så mye for at vi skal ha det bra her, og det tror jeg de fleste har, forteller Emma Solum.

Emma Solum - Klikk for stort bildeEmma SolumJentene forteller at de føler seg trygge og glade, og at det gjøres mye for at alle skal inkluderes.

- Vi har for eksempel gratis frokost med god mat og levende lys tre ganger i uka for oss som kommer tidlig med skolebussen, forteller Mariann Halvorsen som kommer med sjubussen fra Raufoss hver morgen.

De forteller om elevmentorer, om fellesmiddager på tirsdager, om musikkinnslag i kantina på fredager, om en søyle med små papirlapper om gode tanker, julebord for hybelboere, middagslaging og aktiviteter med elever som har særskilt tilrettelagt opplæring.

Thea Myrvang - Klikk for stort bildeThea Myrvang

Maren Sandberg Olsen - Klikk for stort bildeMaren Sandberg Olsen- Jeg tror ikke det er så mye mobbing her, jeg tror skolen slår skikkelig ned på det og har nulltoleranse, noe finnes det sikkert, men vi merker ikke noe, sier Thea Myrvang.

-  Vi har kjempefine helserådgivere, der er det til og med et eget rom man kan hvile på om man trenger en liten pause. Det er i det hele tatt mange små ting som gjør skoledagen vår så bra, sier Maren Sandberg Olsen.

Juryens begrunnelse

I begrunnelsen skriver juryen at skolen arbeider systematisk med læringsmiljøet, som preges av åpenhet, tillit og god samhandling mellom elevene og de ansatte. Gjøvik videregående samarbeider også godt med nærmiljøet. Juryen merker seg at skolen har en godt tilrettelagt elevtjeneste med synlige og aktive voksne, som skal fange opp elevene som har behov for kontakt og hjelp. Skolen legger stor vekt på arbeid med elevenes psykisk helse.

Les mer om Gjøvik vgs

Ulike kulturer

I kantina sitter en guttegjeng, de er blide og morsomme, og på spørsmål om hva som er best med Gjøvik vgs svarer de at det er så mange fine jenter på skolen. Men så går kommentarene over til å skryte av skolen sin.

Sarwat Beryar, Fares Al-Sabi, Benildus Rajartnam, Sander Parthaugen, Sondre Engen, Christoffer Tvinnereim, Abdullahi Ali, Jahya Ali Zada og Samatar Ahmed. - Klikk for stort bildeSarwat Beryar, Fares Al-Sabi, Benildus Rajartnam, Sander Parthaugen, Sondre Engen, Christoffer Tvinnereim, Abdullahi Ali, Jahya Ali Zada og Samatar Ahmed. Elin Stokkenes

- Det er en bra skole, det er mange gode lærere her og de ansatte lager et godt skolemiljø, sier Abdullahi Ali.

Bentildus Rajartnam - Klikk for stort bildeBentildus RajartnamAbdullahi Ali - Klikk for stort bildeAbdullahi AliDet er god stemning og guttene som flere ganger kommer inn på at det er mange fine jenter på skolen forteller også om at det er fint med mange ulike kulturer. Over 10 % av elevene på skolen har en flerkulturell bakgrunn.

- Det er fint at det er så ulike flere kulturer her, vi kommer fra mange ulike land, det gjør hverdagen vår spennende forteller Bentildus Rajartnam.

250 000 kroner

Det er en gjev pris som deles ut på mandag. I tillegg til anerkjennelsen, får skolen et kunstverk og 250 000 kroner.

- Jeg har ikke tenkt på hva pengene skal gå til, annet enn at de selvsagt skal gå til å videreutvikle skolemiljøet. Vi har et godt utgangspunkt, men vi må hele tiden jobbe videre. Det er opplagt at både elever og ansatte skal få komme med innspill på hvordan vi kan bli enda bedre, avslutter rektor Åse Sletten.

Og mandag 23. november kommer altså både Hennes Majestet Dronning Sonja og kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen til Gjøvik.

Publisert av Elin Stokkenes. Sist oppdatert 02.08.2017
Fant du det du lette etter?
Login for redigering