Verdens Prevensjonsdag

Tirsdag 26.september ble Verdens Prevensjonsdag markert på skolen. Årets tema var "Lev ditt eget liv"

Helserådgiverne Aase Marit Dalheim og Rannveig Wiklund Helle - Klikk for stort bildeHelserådgiverne Aase Marit Dalheim og Rannveig Wiklund Helle Elisabeth Frankmoen

Fokuset denne dagen er å informere om uønskede graviditeter og farlige aborter hos unge jenter. Mer enn 80 millioner kvinner verden over opplever hvert år ufrivillig graviditet, og 20 millioner risikerer livet ved farlige hjemmeaborter eller aborter utført av uautorisert legepersonell. 68.000 kvinner dør hvert år som følge av abort.

Mange bruker ikke prevensjon

Nye tall fra en europeisk undersøkelse viser at hver femte person i alderen 15-24 ikke bruker noe form for prevensjon. Nå ønsker Verdens Prevensjonsdag å få disse statistikkene ned, og tar sikte på en verdensomfattende informasjonskampanje under slagordet ”Lev ditt eget liv før du begynner et nytt liv”.

Gratis kondomer og quiz

Helserådgiverne Aase Marit Dalheim og Rannveig Wiklund Helle stod på stand i kantina. Det ble delt ut gratis kondomer, og elevene fikk prøve seg på quiz med prevensjon som tema. Helserådgiverne forteller at de får gratis kondomer fra Helsedirektoratet, slik at elevene kan hente på kontoret deres. De skriver også ut gratis resepter på P-piller.

Helserådgiverne informerer

Verdens Prevensjonsdag har blitt markert i mange år på skolen. Vi får ikke mange spørsmål på standen, men elevene er flinke til å oppsøke oss på kontoret, forteller helserådgiverne. Utover i skoleåret har de også informasjon til russen, i forkant av russefeiringen. Og siste skoleuka i juni informerer de Vg1 elevene om tema prevensjon og helse.

Kilde: Helsenett.no

Sist oppdatert 03.10.2017